From the Blog

Vi lever i en crazy värld?

Den bilden får man lätt om man dyker ner i de diskussioner som florerar på sociala medier. Folk motsätter sig kunskap och beprövad erfarenhet och uppmanar till att bryta mot lagar och rekommendationer. Skrämmande tendens tycker jag. Folk söker stöd för sina egna funderingar och tolkar in sina egna rädslor och framtidsvisioner i de ”fakta” man stöder sig på. Tro och vetande verkar stå i kontrast. Själv vill jag helst kombinera dessa två.

Domedagstänk
Eftersom jag själv är uppvuxen i frikyrkomiljö med ett domedagstänkande hängande över en, har jag en viss förståelse för människor som tolkar in diverse konspirationsfunderingar i sin tro. Det är inte lätt att ständigt gå omkring och försöka tolka verkligheten utgående från hotet om den yttersta domen. Efter att ha läst Hans Roslings bok Factfulness och samtidigt bekantat mig med den mycket kloka och ödmjuka fransiskanerprästen Richard Rohrs uppfattning om tro och vetande, kan jag konstatera att livet har blivit mycket enklare. Jag kan varmt rekommendera dessa källor.

Speciell tid
Det är en speciell tid vi lever i. När vi efter några år ser tillbaka på 2020 kommer vi kanske att fundera varför gjorde vi så, eller vilken tur vi gjorde så. Livet har ändrats, åtminstone för mig. Det är avsevärt lugnare, något jag tror gör mig gott på något vis. Visserligen är det också tråkigare på många sätt. Vissa saker kan man helt enkelt inte göra och det är bara att acceptera.

Projektplan
Detta år skulle jag ha genomfört en turné med mitt ”puzzelprojekt”, men det blev inget av. Det är nu meningen att det skall bli en digital presentation i stället. Projektplanen finns, men det drar ut till nästa år innan det är möjligt att genomföra. Det är trots allt spännande att få jobba med någon typ av kulturellt projekt. Jag får återkomma med mer information om detta så småningom.

Kul med nya vänner
På tal om vänner (#puzzelvänner) fick jag en text av en gammal bekant som sedan länge är bosatt i Stockholm. Han heter Tommy Söderlund. Texten är finurligt skriven och passar bra in på mina egna funderingar. Jag skrev musik till texten och häromdagen fick jag färdiga arr till låten ”Dagarna går”. Jag hoppas få möjlighet att gå in i studion snart igen och spela in denna låt + ett par andra nya låtar som jag skrivit de senaste veckorna. Det blir avsevärt mera sväng denna gång.Det börjar nästan lukta nytt album så småningom. Låtar tycks fortsätta att födas mitt i den gråa vardagen. Vad är bättre än så.
– Jo,  USA har fått ny president!

Normala typer
På tal om presidentval och de grupperingar som det har gett upphov till. När man tar del av diskussionerna på sociala medier undrar man om det  finns några normala människor längre. Alltså vänliga, hyggliga, kloka som kan bete sig respektfullt mot andra. Det börjar kanske vara dags för alla normalt funtade hyggliga människor att bli delaktiga, annars kan vi tro att vi lever i en crazy värld. Normala typer är  ju trots allt i majoritet – hoppas jag.

 

© David Strömbäck 2014