Biografi

david_bio

Bakgrund

Jag är född 13 mars 1962 i New York och flyttade som 2-åring till Finland med föräldrarna vilka återvände efter många år i USA. Hemmet har alltid varit fyllt med musik och min mamma engagerade oss i tidig ålder att uppträda. Mina föräldrar försökte inspirera mig att ta pianolektioner och det gjorde jag även under några år, men tyckte att elgitarr var ett mycket tuffare instrument. Min yngre bror spelade piano och lillebror skötte trummorna.Som många Närpesungdomar gjorde spelade även jag i Närpes skolmusikkår under några år.

Vid 20 års ålder lade jag all musikaktivitet på hyllan och satsade på utbildning, karriär, familj och egen firma. Jag anpassade mig på något sätt till ett passivt musikliv, men märkte att jag saknade något väsentligt i tillvaron. I jakten på det jag saknade uppmuntrade jag mina egna tre barn till ett aktivt musikliv och via dem startade mitt musikintresse på nytt.

Varför?

Tiden tickade på och jag var plötsligt 43 år och mitt uppe i livet med egen firma, familj och hund. Jag hade arbete upp över öronen och drabbades av en tomhetskänsla mitt i all aktivitet. För att få avkoppling började jag sitta hemma vid pianot och nynna på melodier som kom upp i mitt huvud. Greppade pennan och skrev ner mina tankar och plötsligt hade jag skrivit min första låt! Det kändes skönt att skriva av sig ens tankar och den kändes rofyllt att göra det till musik. Musiken blev något av en terapi för mig.

Min dotters musiklärare fick veta vad jag höll på med och uppmuntrade mig skicka in min låt till en vistävling. Låten vann första pris och plötsligt stod jag där bland proffsiga musiker, en radioredaktör och musikproducent.

Starten

Musikproducenten Åke Grandell ville producera en skiva med min musik och texter. Ett fantastiskt erbjudande jag inte kunde säga nej till trots att jag var mycket osäker på min egen förmåga. Jag beslöt ändå att aktivera mig och fortsätta skriva och komponera. Händelsen kom att få en stor betydelse för min begynnande karriär. 2007 ordnades en sommarturne´ i den Åländska skärgården tillsammans med ett gäng mycket duktiga jazzmusiker. Vi fick möjligheten att testa låtmaterialet för en varierande publik på visfestival, kyrka, krog, café och jazzfestival. Mottagandet var mycket positivt och allt detta gav mersmak!

Min första fullängds CD Tänk Om… kom ut 2006 och togs emot mycket positivt. Radion uppmärksammade mina låtar och jag kom in på Yles spellistor. Detta inspirerade mig att fortsätta skriva och komponera.
Hösten 2007 inledde jag mitt andra skivprojekt. CD:n Tystnad kom ut 2008. Texterna var lite djupare och jag hade lyckats skapa en mer personlig prägel på min musik. Även denna gång lyckades jag få in flera låtar på Yles spellistor.

Eget band

I kontakten med andra musiker beslöt jag att starta ett eget ”Liveband”. Skaffade en akustisk gitarr och fick via den ny inspiration och ett annat sound på de låtar jag skrev. Det var då dags att själv producera följande CD och det resulterade i min tredje skiva ”Lilla Människa” som gavs ut 2010.

Nya samarbetspartners

Mitt samarbete med mina co-producenter Janne Hyöty och Paul Oxley ledde till en EP på engelska. “Simplicity” kom ut 2013. Till singeln Long Time Coming gjorde vi även en musikvideo som Eva Lingon producerade. Igen någonting nytt och spännande!

Mitt senaste album “Simma motströms” lanserades augusti 2014. Då gjorde vi också en releaseturné i Svensk-Finland. Jag ville med mitt Simma motströms album lyfta fram begrepp som tålamod, enkelhet, långsamhet och tystnad. Begrepp som inte riktigt får rum i dagens egocentriska och högpresterande samhällsklimat. En uppmaning till oss modiga att börja Simma motströms!

Via musiken har jag kommit i kontakt med många duktiga musiker, kritiker, producenter och publik. Jag har lärt mig massor och tvingats gå utanför min bekvämlighetszon med jämna mellanrum för att nå upp till nya nivåer.

2015 blev ett sidospår där jag tillsammans med sångcoach Sonja Biskop satsade på stora sånger. Dessa krävde något helt nytt av mig som sångare. Det blev några riktigt intressanta år som ledde till några konserter och som öppnade nya vägar till nya musikaliska äventyr. Samtidigt kom jag lite bort från mitt eget musikskapande.

Efter att ha hållit en paus på 2 år började jag igen skriva och denna gång hade jag turen att få musikern Mikael Svarvar som samarbetspartner. Mikael förstod vad jag ville och vi hittade tillbaka till mitt eget sound. Han arrangerade låtarna och 2017 gjorde vi 2 singlar och 2019 kom tre nya låtar till.

2021 fick jag förmånen att göra en musikvideodokumentär som vi kallade Puzzel – En musikalisk kontemplation. I samband med detta projekt föddes även nya låtar bl.a. Förundran och Dagarna går.

Publiken och kritikerna verkar uppskatta mina vardagsfilosofiska, samhällskritiska texter och den gränsöverskridande musikstilen som går hem i de flesta sammanhang. Det kan jag inte vara annat än nöjd med! Hoppas att du även gillar min ”David Life-style musik” och att jag får träffa dig vid några av mina konserter.

 

© David Strömbäck 2014