From the Blog

När grunden krackelerar och morfar/farfar tittar på!

För några dagar sedan blev jag farfar!

Igen en stor händelse i familjens liv. Att kunna titulera sig både morfar och farfar är stort! Jag bär titlarna med både respekt och stolthet.

Jag står tacksam bredvid och konstaterar att mina egna barn önskade barn till denna värld. Denna värld som enligt massmedia kan explodera vilken dag som helst. Vi som följer medias rapportering från morgon till kväll blir minst sagt uppgivna inför framtiden. Skulle någon ha frågat mig för en tid sedan om jag rekommenderade någon att ”skaffa” barn, skulle jag ha avrått dem. Så pass influerad av det dystra världsläget var jag då. Jag började reflektera över min egna dystra syn på framtiden och blev lite skrämd – hur kan jag tänka så?

När jag sedan blev morfar blev jag så berörd ända in i själen över denna glädje. En glädje som plötsligt skapade hopp och framtidstro. Samtidigt insåg jag att vi alla har ett jättestort ansvar att skapa och sprida den ”goda anden” som engång strömmade genom världsalltet.

Världen ändras till det bättre. Det tänker Hans Rosling i hans bok Factfulness, samtidigt som massmedias detaljerade rapportering av alla aktuella katastrofer får ångesten att krypa under våra skinn. Speciellt nu när Putins förehavanden är så pass nära oss har vi all orsak att vara på vår vakt.

Vi möts ständigt av goda människor, många fler än de som vill slå oss på käften. De allra flesta av oss vill sprida godhet och många är fyllda av ”den goda anden”. Men tyvärr finns det även människor som sprider ”den onda anden”i världen! Läste i dagens VBL att den Tjetjenska ledaren Kadyrov som hör till Putins närmast allierade kommer att sända ut sina egna söner 14,15 och 16 år gamla i kriget. Sönerna har tränats sedan små att kriga och döda. Vilken skrämmande ondska! Jag förmår mig inte att förstå att någon förälder, morfar eller farfar kan tänka så och allra minst verkställa ett sådant vansinne.

Nej – vi vuxna har ett stort ansvar. Vi måste ge barnen framtidshopp. Vi måste sprida den ”goda anden”, den som behövs för att rädda världen. Vi måste själva försöka få grepp om denna goda ande så att den kan genomsyra oss alla. Nu pratar jag inte om någon form av religiös fundamentalistisk andlighet – nej beskydda oss från dylikt. Jag menar den godhet som var tänkt från begynnelsen. I bibeln står det att frukterna av denna ande är: Kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Kanske det är just detta vår värld lider brist på just nu?

Vill man komma i kontakt med denna goda ande kan jag rekommendera att man vistas ute i naturen, stänger ner sin mobiltelefon, hoppar över några dagars nyhets rapportering och andas djupt.

© David Strömbäck 2014