From the Blog

Davids funderingar – Var är respekten?

Var är respekten?

Denna vecka har diskussionerna kretsat kring privata vårdbolag som missköter sina uppgifter. Utebliven medicinering, spökvårdare, undermålig mat och hygien. Vi har kanske vaggats in i en tro att det finländska välfärdssystemet fungerar, men de nyheter vi nu fått ta del av visar på något helt annat. En stor saknad av respekt för människan, speciellt för våra äldre!

Att göra business på åldringar, som saknar möjlighet att klaga eller kräva något, hör inte hemma i dagens Finland. Ingen av oss vill att våra egna föräldrar skall behöva drabbas av denna typ vanvård. Om några år är det vi som sitter där. Har vi någon som försvarar oss? Finns det någon som då respekterar oss?

Ännu så känner vi vördnad och respekt för våra krigsveteraner som gett oss frihet att kunna leva i ett demokratiskt land. Ett land som våra förfäder byggt upp åt oss. Vi får inte glömma våra äldre! De skall respekteras! Vi står i tacksamhetsskuld till dem!

I dag lever vi oftast ganska egocentriska liv där vi enbart håller kontakt med personer i samma ålder och gärna med personer med samma åsikter och intressen. Via SOME skapar vi vår egen verklighetsbubbla, där äldre personer knappast existerar. Brist på kontakt till den äldre generationen, gör att vi inte lär oss förstå vad det innebär att bli gammal.

Våra liv är hektiska och vi fyller våra dagar till bristningsgränsen för hur mycket som ryms på 24 timmar. Vi hinner helt enkelt inte med några extra telefonsamtal från våra gamlingar. Det är först när telefonen inte ringer mera, som man börjar inse att nästa gång är det jag som står i tur.

Våra äldre behöver vår tid och respekt. De behöver vår värme och omtanke. Tillsammans kan vi ge våra äldre en respektfull och värdig tillvaro, det har vi råd med!

© David Strömbäck 2014