Biografia

david_bioSynnyin New Yorkissa maaliskuussa 1962. Kaksivuotiaana muutin Suomeen, kun vanhempani palasivat tänne monen Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen. Kotimme oli aina täynnä musiikkia, sillä äitini on laulaja ja isäni soitti haitaria. Minua ja veljiäni rohkaistiin laulamaan kuorossa ja ottamaan pianotunteja. Niin teinkin, kunnes totesin kitaran olevan paljon coolimpi soitin. Toinen veljeni soitti pianoa ja nuorimmainen rumpuja.

Kuten monet nuoret Närpiössä, minäkin kuuluin paikalliseen kouluorkesteriin muutaman vuoden ajan. Ensin soitin trumpettia ja sitten vetopasuunaa, mutta kotona pysyin kitaran parissa. Myöhemmin bassosta tuli lempisoittimeni. Koska asuimme maaseudulla, mahdollisuudet saada opastusta olivat aika huonot ja jouduin pärjääämään omillani.

Elämä ilman musiikkia?

Parikymppisenä laitoin bänditouhut hyllylle ja aloin opiskella lääketiedettä. Perustin oman yrityksen ja perheen, mutta huomasin silti kaipaavani musiikkia. Rohkaisin kolmea lastamme soittoharrastuksissa ja heidän kauttaan oma mielenkiintoni palasi. Aloin laulamaan barbershop-kvartetissa. Palasin pianon ääreen ja melodioita tapaillessani hyräilin sanoja musiikin päälle. Pian huomasin kirjoittaneeni ensimmäisen kappaleeni! Tyttäreni soitonopettaja ”pakotti” minut kehittelemään omia laulujani ja soittamaan niitä muille.

Yllättävää menestystä

Vuonna 2005 sain apurahan tehdä kolmen kappaleen demon. Lähetin ”En Vind” -kappaleen salanimellä sävellyskilpailuun, jonka yllätyksekseni voitin. Pääsin esittämään kappaleen musiikkijuhlilla ammattilaisbändin kanssa. Tämä tietenkin rohkaisi minua jatkamaan. Tapasin tuottaja Åke Grandellin ja hän tarjoutui tukemaan minua ensimmäisen CD:ni tekemisessä.

Ensimmäinen pitkäsoittoni ”Tänk Om” julkaistiin 2006 ja sai positiivista palautetta. Radiokin noteerasi levyn ja pääsin Ylen soittolistoille.

Syksyllä 2007 aloitin toisen levyni työstämisen Grandellin kanssa. ”Tystnad” julkaistiin seuraavana vuonna. Sanoitukset olivat entistä henkilökohtaisempia ja filosofisempia. Tälläkin kertaa lauluni pääsivät soittoon Yleisradiossa.

Perustin läheisten muusikkojen kanssa oman livekokoonpanoni ja rakastuin uuden akustisen kitarani ääneen. Uuden inspiraation myötä päätin julkaista seuraavan levyn oman DavidMusic-yhtiöni kautta. Ensimmäinen sinkku ”Lilla Människa” julkaistiin toukokuussa 2009 ja ”Snart 50” syyskuussa. Pitkäsoitto ilmestyi vuonna 2010.

Seuraavana vuonna sovitimme pianistini kanssa viisi laulua kuoroa varten. Julkaisin ”Sol och Sommar” -kappaleen ja sen jälkeen ilmestynyt ”Vardagsängel” nousi erittäin suosituksi. Yhteistyöstä Paul Oxleyn ja Janne Hyödyn kanssa syntyi ”Simplicity” EP vuonna 2013. Se on ensimmäinen  julkaisuni englanniksi.

Uusia yhteistyökumppaneita

Vuonna 2014 aloitin uuden projektin työnimellä ”Simma motströms”, ui vastavirtaan. Ensimmäinen single ”Tysta rum” ilmestyi tammikuussa ja teimme sille myös musiikkivideon Mårten Sjöblomin hienoista luontokuvista. Janne Hyöty on yhteistyökumppanini ja tuottajani tässä projektissa. Studiopäivien aikana kirjoitin myös laulun ”Orkar än”, josta myös teimme videon. Kappale julkaistiin lisäksi radioihin.

Kokopitkä ”Simma motströms” -albumi julkaistaan elokuussa 2014. Osana syksyn julkaisukiertuetta soitamme neljä konserttia yhteistyössä piispa Björn Vikströmin ja Församlingsförbundetin kanssa. Uuden albumin lauluilla haluan muistuttaa ihmisiä sellaisista perusarvoista kuten kärsivällisyys, yksinkertaisuus, hitaus ja hiljaisuus. Perusarvoista, joille nykypäivän suorituskeskeisessä yhteiskunnassa ei oikein tahdo jäädä tilaa. Haastan kaikki rohkeat nousemaan tätä kehitystä vastaan. Uidaan vastavirtaan!

Voit tilata albumin suoraan näiltä sivuilta. Lähetän levyn signeerattuna ja mukana tulee lasku, jonka voit maksaa pankkisiirtona.

Toivottavasti pidät uusista kappaleistani!

© David Strömbäck 2014