From the Blog

Puzzelåret som gått

Tillbakablick

Så sitter jag här igen och försöker se tillbaka på det år som gått. Har jag lyckats lämna några avtryck i historien? Vem bryr sig, kan man kanske fundera? För de allra flesta har det inte någon större betydelse, men för egen del hoppas jag att det jag gjort kan göra skillnad.

Med ytterligare ett pandemiår i ryggen så tror jag det har blivit allt viktigare att vi fyller våra liv med händelser som förgyller och berikar vardagen. Glädjande är att samhället öppnats upp lite så att det är möjligt att delta i olika evenemang. Samtidigt är det ledsamt att pandemins polariserande effekter lett till att det uppstått åsiktsgrupperingar. Det mest skrämmande är alla konspirationsinfluerade som tycks vara helt oemottagliga för faktakunskap. Tyvärr kan två samhällsgrupperingar uppstå, vilket på sikt kan leda till att vi börjar undvika varandra.

Social närvaro

I en värld där vi alltmer lever våra liv genom digitala kanaler riskerar vi tappa bort våra vänner. Plötsligt upptäcker man att det är ganska ensamt! Man behöver aktivt motverka ensamhet genom att ta vara på vännerna och kanske engagera sig i föreningar och olika intresseorganisationer. Gemenskap ger oss möjlighet att läsa av varandra och dela fysisk närvaro, något som inte är möjligt via digitala kanaler. Det är svårt att skrika åt någon rakt i facet, medan det är lätt att gorma hejvilt åt varandra via FB.

Eftersom pandemiåret minskat möjligheten till sociala sammanhang har jag försökt förgylla livet med olika grejer. Jag fick trots allt syssla med musik en hel del genom musikdokumentären ”Puzzel – En musikalisk kontemplation”. Det var ett otroligt intressant projekt där jag fick lära känna nya människor och även tänja mina egna gränser. Resultatet finns på Youtube för alla som vill ta del av det. Visst nåddes långt fler lyssnare än det annars skulle ha gjort om vi genomfört projektet live.  Att inte träffa publiken är trots allt en stor förlust trots alla fina möjligheter till streaming.

Under hösten har jag däremot fått möjligheten att vara ute och spela en del och det har gett inspiration till att skriva nytt material, vilket jag hoppas kunna presentera under nästa år.

Stor förändring – stora känslor

Detta år har även innburit en stor omställning för mig arbetsmässigt. Trots att jag inte riktigt ännu är mogen för pension från mitt ”riktiga jobb” har min son William köpt halva Napra-Rehab och vi har gjort en generationsväxlingsplan för 5 år. Det här innebär att jag numera har lite pengar på banken och jobbar 3 dagar i veckan.

Det känns förstås extra roligt att sonen självmant ville fortsätta den verksamhet jag byggt upp under de senaste 30 åren. Så nu känns det även motiverande för mig att hjälpa till med mitt kunnande några år till i företaget och samtidigt få lite mer egen tid för diverse musik och annat skoj.

Att sälja ett livsverk som man kämpat med i 30 år innebär ganska stora känslor. Lycklig förstås över att någon uppskattar det som gjorts och samtidigt en sorg över att avstå från något man kämpat så hårt för. Att få minska arbetsinsatsen successivt och flytta över ansvaret till yngre krafter är en riktigt bra metod, åtminstone för mig.

Aktiviteter

På tal om skoj så har jag försökt förgylla vardagen detta år med bl.a. grönsaksodling, surdegsbakning, skidåkning, skogsarbete, vindsurfing, segling, villaliv, frugan och hunden förstås. Det har blivit många och långa promenader. Min hälsa försöker jag sköta med regelbunden träning och bastu. Så jag fyller nog min tid, trots fler lediga dagar.

Största glädjen

Den största händelsen under året inföll 20 september. Då föddes vårt första barnbarn Hugo!
Under några veckor upplevde vi gastkramande oro och fullständig glädje.

Egentligen förbleknar alla andra fina upplevelser under året – nu är det Hugo som gäller. Precis som många andra mor- och farföräldrar är vi lika begeistrade i denna nya varelse som förgyller allas vår dag.

Denna jul kommer jultomten att vara extra barnvänlig och det känns extra kul att jag får en liten Hugo kompis som kan hjälpa moffa att snoka i paketen under granen.

Önskar er alla en riktigt God Jul och ett Friskt och händelserikt Nytt År.
David

 

 

© David Strömbäck 2014