From the Blog

När allting plötsligt ändras…

Corona
Corona var ett trevligt spel, som jag ofta spelade i mina yngre år. När jag blev äldre upptäckte jag att Corona även är en helt acceptabel sommaröl. Bägge dessa har i stunderna förgyllt min tillvaro.
Den corona som nu drabbat vår värld är däremot något som knappast förgyller någons tillvaro. Den skrämmer, hotar, dödar och förstör. Hela världen är lamslagen. Dessutom väldigt plötsligt.
Folks besparingar minskar drastiskt genom börsens ras. Företagens orderböcker är tomma och man kan tvingas permittera sin personal. I många fall kommer företag att göra konkurs. Arbetslösheten kommer att snabbt öka. Köpkraften minskar och plötsligt kommer vi att vara tvungna att ompröva våra samhällsfunktioner för att koncentrera oss på det mest nödvändiga, nämligen varandra. Vi behöver hålla oss friska så vi kan hjälpa dem som drabbas.

Gemensam kamp
Därför gör vi en gemensam grej av krisen! Vi börjar hjälpa varandra och skydda varandra från corona hotet. Jag undrar om en regering bestående av enbart män skulle prioritera medmänsklighet så starkt som nuvarande regering gjort. Nu sätter man hälsan och medmänskligheten framom ekonomin och tar till drastiska beslut.

Långa pister


Jag har denna vecka haft vinterledigt och vistats i Levi. Tillsammans med min fru har vi dagligen följt med coronasituationen, samtidigt som vi njutit av det fina vinterlandskapet. Ärligt sagt har det varit lite svårt att förstå allvaret i krisen när man susat utför de långa pisterna. Ändå har jag förstått att när jag kommer hem är det en helt annorlunda verklighet som möter mig.

Företagande
Som företagare har jag de senaste dagarna förlorat både kapital och order. Allt har blivit lugnare på jobbet. Nu gäller det att se över rutiner och se vad som bör göras för att minska förlusterna och skapa framtidshopp.

Myntets andra sida
Det finns trots allt en annan sida av krisen. De allra flesta av oss kommer att klara detta. Många kommer visserligen att bli ekonomiskt skadskjutna. Samtidigt får moder jord tid för återhämtning då vi är tvingade att resa mindre och konsumera mera hållbart. Förhoppningsvis kommer våra värderingar att ändras när vi börjar bry oss mera om varandra. Vi kommer kanske även att börja se på vår närmiljö med nya ögon. Arbetsmarknaden kommer troligen att genomgå saneringar, men förhoppningsvis finns det fortsatta möjligheter att vara företagare där kvalitet och hållbar utveckling är nyckelord. Ett nytt sätt att leva kan bidra till en bättre miljö! Greta Thunberg kommer att applådera!

Mina kulturabetande vänner
Jag lider med alla mina vänner som försörjer sig på kulturellt skapande. En kris som den vi nu genomgår slår alldeles för hårt mot denna grupp. Som musiker och låtskrivare är jag en del av detta och jag hoppas att folket börjar längta efter kulturupplevelser.
Kanske inser man även att musiker/kulturarbetare är värda sin lön, de som finns kvar vill säga.

Pling i backen

Mitt i backen i Levi plingade det till i min telefon! Tack till Svenska kulturfonden och Konstsamfundet för era bidrag detta år. Era bidrag gör att jag mot hösten kan se framåt och hoppas på en Puzzelturné tillsammans med mina musiker. Kanske vi då har vant och anpassat oss till en ny och annorlunda verklighet.

Sköt om er och kom ihåg att tvätta händerna och hosta i armvecket!

© David Strömbäck 2014