From the Blog

Det brinner – Jag drunknar

Skogarna brinner samtidigt som häftiga regn orsakar översvämning i städer. TV nyheterna upprepar det vi hört nästan varje kväll denna sommar. Man sitter där med sin kvällssmörgås och låter nyhetsmantrat passera trumhinnorna. Ryssarna har bombat civila igen. Massor av gamla och nya vapen skramlar på bägge sidor om den gräns som ingen riktigt vet var den går. Den är ju trots allt relativt långt borta, bränderna är i Spanien och Kalifornien och inte har jag någon översvämning i källaren ännu. Det är lugnt så länge inget drabbar mig!

Tar en sväng ner till köket och placerar eventuella matrester i facket för kompostering. Konstaterar att vi även har ett skilt fack för glas och metall. Sätter mobiltelefonen på laddning, över natten? Kanske borde jag släcka lampan i källaren och sänka temperaturen med en grad? Yllesockorna håller ju fötterna varma! Tar jag på ylletröjan kan jag sänka ytterligare 2-3 grader.

Kontrasterna mellan mitt eget lilla bidrag för en bättre miljö och TV nyheternas rapportering är hisnande. Kanske jag ändå borde skaffa en el-bil för att kunna bidra lite mer? En hastig koll på nätet och jag konstaterar att plånboken inte riktigt är dimensionerad för en nyinförskaffning. Får bita i det sura äpplet och konstatera att jag drar ner på körningen med min gamla diesel i stället, då sparar jag ju även lite pengar.

När jordens resurser håller på att ta slut måste vi  minska vår konsumtion i stället för att utöka den ytterligare! Visst bromsar vi då vår framfart och den utveckling som gör att vi behöver klämma ut det allra sista av jordens resurser, och förhoppningsvis finns det något kvar för våra barn och barnbarn.

Om några veckor närmare bestämt 25.8 släpper jag låten ” Moder Jord” som tangerar mina miljöfunderingar. Vågar vi tro på en framtid som gör det möjligt för våra barn och barnbarn att kunna existera? Jag vill tro att det är möjligt. Inte ensam, men tillsammans.

Håll öronen öppna – den 25.8 finns låten ute digitalt!

© David Strömbäck 2014