From the Blog

Davids påskfunderingar – En stilla vecka i Italien

Förra veckan tillbringade jag och min hustru en semestervecka på Italiens västkust. Min bror bor där och det passade bra att använda honom som lokal guide.

Italien bjöd på fint väder, fantastiska utsikter, god mat, bra viner, gott kaffe och en sagolikt god gelato. Vi undgick de vanliga turistfällorna eftersom vi hade en lokal guide (min bror), som visste lite mer om hur den italienska befolkningen bor och lever.

Ingen e-post!

Jag bestämde mig innan resan att koppla mig fri från all e-post. E-posten är något av en semesterförstörare. Jag vet att under en vecka samlas det ca 400-500 mail som jag måste ta ställning till. Det mesta är mer eller mindre skräp, men det finns viktiga saker som man inte får missa. Därför brukar jag dagligen städa upp i mailkorgen för att undvika stress när jag kommer tillbaka på jobb.  Tyvärr påminns man då hela tiden om sitt jobb, trots att man är ledig.

Mitt beslut att inte kolla e-posten var mycket lyckat. Jag kunde koppla av på ett effektivt sätt. Kan rekommenderas till alla. Härefter blir det inte någon mailkoll för min del under semestern. Visserligen kan det ta några dagar när man återvänder från ledigheten innan  alla mail är bearbetade, men det är det värt.

Hisnande vandringar

 

Under vår vistelse gjorde vi många långa promenader i det kuperade landskapet. De svindlande höjderna och de himmelskt vackra vyerna tog på hjärtat och kändes i själen. Många gånger stannade vi flåsande upp och kunde inte slita våra ögon från de vackra vyerna.

Italiensk fest

Eftersom vi också rörde oss bland lokalbefolkningen fick vi uppleva äkta italiensk mat och gästvänlighet. Vi hade förmånen att bli inbjudna till en födelsedagsfest i byn. Stämningen var gästvänlig och det tog inte länge innan de visste att jag även höll på med musik. Plötsligt hade de kopplat upp mina Youtube videor på storskärm och hela festen fick ta del av mina alster! Applåder och rop fyllde salen. 🙂 Café kulturen och det dagliga vinet skapar en avslappnad stämning och det verkade som om befolkningen hade mera tid för varandra i denna lilla italienska by.

Katolsk mässa och andliga intryck

Söndag morgon ringde kyrkklockorna utanför terrassen och vi ville uppleva en katolsk mässa i stilla veckan. Kyrkan var välfylld. En stor del av byns invånare deltog, tror jag. Alla åldrar var representerade. Även polisen i sin uniform blev en naturlig del i gudstjänsten. Stämningen var en aning stojig. Språket var italienska och som icke katolik var vi inte delaktiga i nattvarden. Vi kände oss förstås lite udda i sammanhanget, men det var ändå intressant att delta. Intrycken var många och liturgin påminde en hel del om den lutherska.

Det är intressant att se när folk i olika kulturer visar vördnad och respekt i sin tro. De mäktiga kyrkobyggnaderna i kombination med de folkmassor som besöker dessa gör intryck på mig. På något sätt förstår man att andlighet och tro är verklig och något som vi inte kan avfärda eller nonchalera.

© David Strömbäck 2014